Autopilot

Autopilot ismertető

Mire való?

Az autopilot egy GPS koordinátákon alapuló automatikus rendszer, amely az etetőhajóhoz lett egyedileg tervezve és elkészítve, azaz nem egy univerzális rendszer. Segítségével célpontokat (összesen 99+1 db-ot) menthetünk el tavakon. Minden funkciót az etetőhajó gyári távirányítójával érhetünk el. Az elmentett célpontokra az etetőhajót (etetőanyaggal és szerelékkel) egy – a távirányítón található – kapcsoló átkapcsolásával juttathatjuk be. A rendszer aktiválásával az etetőhajó automatikusan elindul a célpontra, amelyet korábban kijelöltünk számára, és egy másik kapcsoló átkapcsolásával visszatér a korábban elmentett 0 (“Home”/Bázis) pontra.. Ezzel az automata rendszer segítségével pontosabbá válhat etetésünk. Kedvezőtlen időjárás, és nagy távolság esetén manuálisan ez a pontosság nem, vagy csak nehezen elérhető.

Működési elve

A rendszer működtetéséhez nem szükséges egy kiegészítő kijelző, tablet, telefon vagy bármely más eszköz, továbbá halradar sem kötelező: minden funkciót az etetőhajó gyári távirányítójával érhetünk el. Elsődleges feladat, hogy az adott horgásztavon a felhasználó kijelölje a 0 (“Home”/Bázis) pontot, amely az etetőhajó visszatérésének pontja lesz (nem kiinduló). Az etetőhajót manuális módban a horgászni kívánt célpontra kell irányítani. Ezen a célponton rögzíteni kell az adott pontot, tehát el kell menteni a koordinátát (a távirányítón erre a célra beállított billenőkapcsoló átkapcsolásával). Ezt követően nincs más teendő, mint visszatérni az etetőhajóval, felszerelni etetőanyaggal és szerelékkel. Az etetőhajó célpontra irányításához ki kell választani a (korábban elmentett) horgászni kívánt célpontot, és bekapcsolni az autopilot üzemmódot, amellyel az etetőhajó automatikusan a célpontra vezeti magát. A célpontra érkezéskor az etetőhajó megáll, a távirányító sípoló hangjelzést ad. Ekkor a tartálynyitót kinyithatjuk, az etetőanyag, a szerelék kiesik és a damilt megfeszíthetjük. Ezt követően az etetőhajón található billenőkapcsolóval átkapcsoljuk Visszatérési üzemmódba, és az etetőhajó megfordul és a korábban elmentett 0 (“Home”) pontra nagiválja önmagát.

Hogyan és milyen esetekben javasoljuk használatát?

Használata elsősorban kedvezőtlenebb időjárás, és nagy távolság esetén legcélszerűbb, ugyanis a horgászni kívánt célpontokat kézi üzemmódban a bójára vezetni csak nehezen lehet pontosan megtenni Továbbá fontos kiemelni, hogy az autopilot rendszer működését mindig, és minden körülmények között felügyelni kell. Nem azt a cél szolgálja, hogy etetőhajózás közben hátat fordítsunk, vagy más tevékenységet végezzünk a parton.

Ennek értelmében kihangsúlyozott, hogy használata a következőképp ajánlott:

  • a 0 (“Home/Bázis”) pontot a stégtől/parttól 15-20 méterre biztonságos menteni,
  • az autopilot rendszer bekapcsolása előtt a stégtől/parttól 15-20 méterig manuális módban használni, elkerülve a zsinórokat,
  • a 0 (“Home/Bázis”) pontra való visszajuttatást megelőzően a bejuttatott szerelék damilját megfeszíteni, elrendezni.
  • a célpontra indított etetőhajó végsebességét beállítani a távirányító segítségével,
  • a 15-20 méteres távolságban automatikusan megállt etetőhajót manuális módban kivezetni a partra.

Ezekre az biztonsági előírásokra és javaslatokra azért van szükség, mert az autopilot rendszer GPS koordinátákat olvasva tájékozódik és működik. Amennyiben az időjárási viszonyok megváltoztak, és a stég/part közvetlen környezete megváltozott azóta (pl. odasodródott akadály/törmelék, víziállat, vagy nagy hullám esetén az etetőhajó besodródhat a stég alá), akkor az esetleges etetőhajóval okozható károkat elkerülhetjük. Ennek értelmében, ha a 0 (“Home/Bázis”) pontot az általunk megadott távolságban (15-20 méterre) mentjük el, akkor az etetőhajó automatikus visszatérésekor biztos távolságban áll meg, és manuális módban biztonságosan kivezethetjük azt.

Ajánlásunk továbbá az autopilot rendszere és a Toslon TF-520 típusú halradar közös használata, amely segítségével az adott tavak és a horgászni kívánt célpontok könnyedén fellelhetőek. A mederfenékről begyűjthető minden olyan információ, amelyhez nem kell vízre szállni/bólyával tapogatni, stb.

A Toslon TF-520 típusú halradarról bővebben: https://ventuscarpo.hu/halradar

 

Egyéb, kiegészítő funkciók:

  • Méterszámláló a távirányítón,
  • etetőhajó feszültségének megjelenítése a távirányítón,
  • 99+1 elmenthető célpont,
  • állítható végsebesség autopilot működése közben,
  • biztonsági üzemmód jelvesztés esetén: automatikus célpontra jutás és automatikus 0 (“Home/Bázis”) pontra visszatérés.

VIDEÓK

Az autopilot rendszer beszerelése később, az etetőhajó megvásárlását követően, utólag is megrendelhető, ugyanis minden általunk gyártott etetőhajó már a rendszer beszereléséhez előkészített. A rendszer utólagos beszerelése 10.000.-Ft plusz költséggel jár (utólagosan összesen a végösszeg 160.000.- Ft).

Autopilot rendszer ára

150.000 Ft

Tovább a megrendeléshez

Rendelje meg most!